Veelgestelde vragen
Het verschil tussen Osteopathie en manuele therapie is dat osteopathie meerdere structuren in het lichaam behandelt . Manuele therapie behandelt uitsluitend de botstukken en bijbehorende gewrichtskapsels. Wanneer het bij een blokkade van een wervel blijft, dan kan een manueel therapeut dit behandelen. Wanneer dezelfde klacht echter steeds terug komt is het goed verder te kijken. Waarom komt de klacht steeds terug? Een osteopaat heeft door zijn uitgebreidere kennis en kunde meer behandelmogelijkheden om ervoor te zorgen dat de oorzaak van de klacht structureel wordt verholpen . Hij behandelt meerdere verschillende weefsels en legt hier verbanden tussen; hij bekijkt het lichaam als geheel. De manuele therapie is een onderdeel binnen de osteopathie.
De osteopaat zal een uitgebreid vraaggesprek met u hebben (anamnese). Vervolgens wordt de patiënt van ‘van top tot teen’ onderzocht, ongeacht de klacht. De osteopaat zal alle bewegingssystemen op beweeglijkheid testen. Zo kan hij er achter komen waar zich de blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam bevinden die met de klachten verband houden. Zelfs minuscule bewegingsstoornissen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat u in het vraaggesprek duidelijk alle doorgemaakte aandoeningen vermeldt.Daarna bespreekt hij de gevonden stoornis met u en legt u uit hoe die is ontstaan, hoe uw klachten verholpen kunnen worden en hoe u mogelijk in de toekomst klachten kunt voorkomen.
De behandeling van de osteopaat is gericht op het verhelpen van de bewegingsbeperkingen ten gevolge van de primaire oorzaken en de compensaties. De osteopaat gebruikt een groot aantal specifieke behandelingsmethoden om de gevonden bewegingsverstoringen te behandelen. Hij maakt uitsluitend gebruik van manuele (met de handen) technieken en gebruikt geen apparatuur of medicijnen.
Afhankelijk van de intensiteit en oorzaak van de klacht ligt de behandelinterval tussen een week en twee maanden. Deze behandelinterval zal de osteopaat zo lang mogelijk proberen te maken. Dit om het lichaam de tijd te geven zich aan te passen en te reageren op de voorgaande behandeling. Osteopaat-denbosch wil in maximaal 4 tot 5 behandelingen een zichtbaar resultaat zien anders word er doorverwezen.
Nee, een osteopaat behandelt meer dan alleen rugklachten. Een osteopaat is breed opgeleid en heeft een uitgebreide kennis van het menselijk lichaam. Door deze uitgebreide kennis is de osteopaat in staat het gehele lichaam te behandelen.
Osteopathie is een complementaire geneeswijze, dat wil zeggen aanvullend op de reguliere geneeswijze. In Amerika is de osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en valt het onder de reguliere geneeskunde. In Zwitserland is osteopathie ook een erkend gezondheidsberoep. De verzekeraars in Nederland hebben de osteopathie nog wel ingedeeld onder de noemer alternatieve geneeswijzen. De osteopathie is gebaseerd op reguliere medische kennis over anatomie, neurologie, fysiologie en pathologie.